søndag 11. oktober 2020

Smakebit på en søndag: Piranesi av Susanna Clarke

“In my mind are all the tides, their seasons, their ebbs and their flows. In my mind are all the halls, the endless procession of them, the intricate pathways. When this world becomes too much for me, when I grow tired of the noise and the dirt and the people, I close my eyes and I name a particular vestibule to myself; then I name a hall."

Piranesi lever alene i en verden av store haller med gigantiske statuer. I de nedre etasjene er det et hav som ofte flommer over. I de øverste etasjene regner det fra skyene. Han kaller stedet The House og selv er han "The Beloved Child of The House". 

Piranesis livsoppgave er å kartlegge og forstå The House. For Piranesi er The House et vakkert paradis. Han har tapt konseptet om at han er isolert og fanget. To dager i uken treffer han The Other. Denne mannen både gir gaver i form av sko og vitaminpiller, men behandler Piranesi som en slave. Piransei vet ikke hvor The Other er de timene de ikke treffes.

Piranesis uskyld og undring blir vist oss gjennom hans journaler. Som leser forstår man at noe ikke stemmer og etterhvert skjønner Piranesi selv at han en gang var en annen. At han en gang opplevde noe så traumatisk at han forsvant inn i en annen verden.

Boken er mesterlig skrevet. Piranesi er et puslespill og en gåte. En intens og interessant historie om minner og magi. Så mange lag. Den minnet meg om Borges The Library of Babel. Piranesi er historiefortelling på sitt beste.

Bloomsbury 2020/ 245 sider/ Håper den blir oversatt til norsk/ Lånt på biblioteket/

Flere søndagssmakebiter kan du finne hos Betraktninger

Marianne Augusta 

NY BLOGG

10 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Spännande med böcker man inte hört talas om tidigare!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sant. Jeg var på biblioteket - og der lå boken og skinte som gull. Jeg lånte den uten å vite noe om den - og det angrer jeg ikke på

   Slett
 2. Det lät komplicerat detta, inte hört talas om boken, men så är den ju också nyutkommen. Tack för smakbit

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Boken er ikke komplisert, den er bare litt annerledes. Annerledes på en bra måte :)

   Slett
 3. känner till författaren men har inte läst något av henne. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er hun som skrev Jonathan Strange & Mr Norrell. Hun skriver bra!

   Slett
 4. "Annerledes på en bra måte", akkurat sånn som jeg liker det. Har ikke hørt om forfatter eller bok, men håper denne blir oversatt til norsk. Har du lest debutromanen hennes?

  SvarSlett
 5. Jeg ble betatt av denne boken :) Jeg har lest Jonathan Strange & Mr Norell og likte den, men ble ikke betatt som med Piranesi.
  Tror du også vil bli fascinert av Piranesi.
  Håper også boken blir oversatt til norsk.

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten! Jag har läst Jonathan Strange and Mr Norrell av författaren. Vill gärna läsa denna med.

  SvarSlett