søndag 31. mai 2020

Bokbloggerprisen: Samlesing av Mamma er trygda av Mimir Kristjansson

Mamma er trygda
Bokbloggerprisen 2019 Samlesing av Mamma er trygda mai 2020. Anita og jeg skulle jeg skrive om denne boken. Anitas fine omtale kom 1. mai og min på månedens siste dag. Boken ble lest i oktober. Jeg husker den som den ble lest i går. 
 
Mimir Kristjansson har skrevet en god bok om sin mamma Marit som er trygdet. Boken er også en selvbiografi om å være pårørende. Og et kritisk blikk på velferdsstatens syn på mennesker som ikke har krefter til å arbeide.
Mamma er trygda er viktig innspill i debatten om hva et velferdssamfunn betyr og hvilket menneskesyn vi skal ha. Viktig og vond lesing.
Denne boken bør være pensum på skolen. En bok som bør leses av alle uansett hva de mener om NAV og velferd. Spesielt politikere.

 Historien er fortalt med vennlighet og varme, men den sneier også innom mindre hyggelige forhold mellom mor og sønn. Mimir Kristjansson deler familiehistorien med leseren og skriver åpent om å bli omsorgsperson for sin mor i ung alder. Han viser sårbarhet og sinne. Åpenhjertig om at det ofte er slitsomt å være pårørende, om at han til tider var flau over moren sin og han kjente på at hun maste, at hun var til bry.
 
"Alle som har levd noen år med en syk person, vet godt at medfølelse er et knapphetsgode. Du går fort tom. Når medfølelsen er borte, er du bare sliten. Det er heller ikke alltid at sympati er det beste du kan tilby et sykt menneske. Både galgenhumor og ærlig tale kan være vel så lindrende for en som sliter.»

Marit var lærer; en ressurssterk kvinne. Og selv etter flere kreftdiagnoser ønsket hun å arbeide. Men smertene tok kreftene og uten krefter er det vanskelig å jobbe. Han skriver om en ekte person som fortjener å bli sett og hørt. Det er godt og ærlig skrevet.

Kristjansson bruker morens historie for å formidle og flette inn sosialpolitisk retorikk. Forfatteren er Rødt- politiker og boken bærer preg av det. Han filosoferer over at ingen "tar" politikere og bedriftsledere som «snipper». Et ord som henspiller til bruken av «navere».

Mange har fordommer mot mennesker som mottar trygd fra Nav. Arbeid er identitet i landet vårt. Folk spør ikke om hvem du eller hva du er interessert i, men «Hva jobber du med?»
Å motta trygd innebærer ofte et tap av verdighet. Å falle utenfor er stigmatiserende. Å bli stemplet som taper og snylter fordi man mottar trygd. I tillegg kan det være økonomiske konsekvenser ved å ikke lenger kunne være i jobb. Det er knyttet mye skam til det å ikke være en som arbeider, en som ikke lenger har en yrkestittel.

Jeg tenker at dette har endret seg noe de siste årene. Det er vanskeligere å få trygd nå enn før. Nå er det prosessen før man kan få trygd som er vanskelig mentalt og økonomisk. Og skamfullt.
Jeg tror vi er i endring som mennesker, at vi ser og forstår at vi må unne våre medmennesker et godt liv. At de fleste ønsker å bidra, men når man ikke klarer det får en hjelp. Uten å bli foraktet eller å føle seg skamfull.

Språket er lettlest med humoristiske innslag og en innstendig oppfordring om å ikke dømme andre etter yrkestittel eller trygdeytelser.

Mamma er trygda er en reiseskildring fra et liv vi sjelden leser om annet enn som klisjeer. Portrettet av Marit er nært, nyansert og usentimentalt. Som leser kjente jeg kjærligheten mellom mor og sønn.

En bok som engasjerer og berører. Les den!

Kagge 2019/ 189 sider/ lånt på biblioteket

Marianne Augusta

Forresten: Flere fine Søndagssmakebiter finner du hos Betraktninger

31 kommentarer:

 1. en bok som många borde läsa. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sant. Alle bør lese denne boken :)

   Slett
 2. Det var en veldig god omtale av en sterk bok! Jeg har lest den jeg og, og blant annet er jeg enig i at denne boken burde vært pensum.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Tenk om alle første året på videregående fikk denne ...
   Ønsker deg en riktig god søndag selv

   Slett
 3. tack för fin smakbit, trevlig söndag.

  SvarSlett
 4. Jag har träffat på människor på fest som, det första de gör, är att fråga vad man jobbar med. De människorna har jag omedelbart slutat prata med. Jag är definitivt inte mitt jobb, även om jag gillar det jag gör 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sant. Et menneske er mer enn jobb og status :)

   Slett
 5. Tack för smakbiten, verkar vara en fin och viktig bok. Ha en god söndag!

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten, det är ingen bok jag känner till.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror ikke boken er oversatt til svenk, men det bør den bli :)

   Slett
 7. Det var en ny bok och författare för mig. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye av moroa med søndags smakebitene - å få med seg andre bøker og forfattere :)

   Slett
 8. Det låter som en viktig och engagerande bok. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Javisst er det en engasjerende bok som tar opp viktige temaer

   Slett
 9. Fint att belysa olika typer av problem i böcker, förhoppningsvis läser många. Tack för smakbit

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper også mange leser denne boken :)

   Slett
 10. Tack för smakbiten! Det verkar vara en viktig bok!

  SvarSlett
 11. Tack för smakbiten. Jag har läst om boken på en annan blogg, och kände likadant då - att det verkar vara en intressant och viktig bok

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en viktig bok. Alle mennesker bør behandles med respekt

   Slett
 12. Hei! Denne har jeg lest også, og jeg likte den veldig godt. Han forteller på en folkelig måte, uten at det blir for privat. Tror det er mange som kunne trenge seg en vekker når det gjelder å se forbi det ytre hos andre mennesker. Jeg var utenfor i går og skulle spraymale noe, og da snakket jeg med en mann som jeg har sett fra vinduet mitt mange ganger, og tenkt mitt. Det er ikke tvil, etter den lille samtalen endret jeg mine tanker om ham radikalt. (og lærte litt...)

  SvarSlett
 13. Det er tegn på at du er en god person; evnen til å endre egne syn og meninger. Bøker kan hjelpe oss med det :)
  Enig i alt du skriver om boken. Folkelig er en bra beskrivelse jeg ikke tenkte på.

  SvarSlett
 14. Jeg har den liggende som bibliotekbok, den må leses nå i juni. Ser frem til det!
  Ha en fin kveld, her har det vært 32 grader i dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her var det kun 27. Det varmt nok og fint for meg :) Det er noe eget å lese i sola ...
   Håper du får en god leseopplevelse av å lese boken

   Slett
 15. Så bra at du skrev en omtale på mai sin siste dag:) Jeg har ikke fått lest innlegget før nå, siden jeg har vært på besøk hos barn og barnebarn i Lofoten i helga.
  Mer blest om denne gode boka, dess bedre. (Men roman er det ikke..;) Forlaget kategoriserer den som dokumentar innen sakprosa)
  Håper enda flere leser den, siden dette er en slik bok som kan gjøre noe med holdninger, såfremt man er åpen for det og har innlevelse.
  Helt enig med deg i at det er en varm og vennlig bok, og folkelig skrevet, som Tine påpeker.
  Mimir skriver lett og han har en veldig ok måte å være på når han snakker og skriver om det han brenner for.
  Men jeg er nok ikke så optimistisk som deg med tanke på at folk er i endring mtp å unne andre gode liv, jeg tror det er et stykke igjen for å snu denne trenden, og at man aktivt må fortsette å påvirke dette på mange plan, både på interpersonlig og samfunnsmessig/politisk plan. Mange gjør det, mange ikke. Ikke før de selv forstår at dette kan ramme dem selv. Men også folk som selv mottar ytelser fra NAV (feks alderspensjonister) kan rakke ned på dem som får andre ytelser (feks innvandrere, ungdom på sosialstønad, unge uføre.) Det er slikt jeg hører stadig vekk.
  Velferdstaten er i krise og hjelpes godt av krefter som vil svekke den. (Linn Stalsbergs bok om nyliberalismen; "Det er nok nå", er en god bok for å forstå noe av mekanismene- for den som ønsker å lese mer om dette. Mulig du vet mye om dette, Marianne, men jeg kaster likevel ut tipset til andre aktuelle lesere)

  Takk for link.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har helt rett; boken er ikke en roman. En slurvete feil - som jeg skal fikse.
   Som fersk AAP mottaker merker jeg selv folks fordommer, men jeg føler at folk flest er mindre trangsynte enn for få år siden. Kanskje jeg trenger å føle at det er slik. Jeg er med i Rødt (som Kristjansson) og ulikheter og velferd er temaer jeg er opptatt av.
   Det er bra du er engasjert. Jeg har lest utdrag fra "det er nok nå" og det gir et positivt inntrykk av boken

   Slett
  2. Godt å høre at du opplever mindre trangsynthet enn før. Kanskje forstår flere mer av en del sykdommer og lidelser (de usynlige og mindre synlige) enn før. Jeg tror også det er forskjell på hvilke trygdeytelser man går på og hva man lider av.

   Stalsberg skriver godt og forståelig, akkurat som Mimir. Liker de små nette bøkene til Manifest.

   Slett