torsdag 2. april 2020

Artemisias diktsirkel: Kjære Grønland av Ida Frisch

Diktlesesirkelen til Artemisias
Mars: En debutant (
Ida Frisch har skrevet en roman tidligere, men dette er hennes første diktsamling)

"Beklager for sist gang, Grønland,
jeg mente ikke å være så rød og varm,
jeg blir redd, ikke sant.
Redd for sola over deg, det blå
havet, de gule blomstene
i hagen min, pusten min som går
inn og ut på lånt tid,
alt som skal forsvinne og dø.
Jeg lever som om det ikke kan skje,
ikke sant.
Jeg lever som om jeg alltid skal leve,
tenk om vi hadde hatt døden i
pusten vår hver dag,
jeg vet ikke om jeg hadde klart det."
 
Øya Grønland smelter og de fleste menneskene har brutt kontakten med naturen. 

Denne lille boka er et kjærlighetsbrev til Grønland og til fortellerens kjæreste. Den er også en bekymringsmelding om klimakrisen og et langdikt om å være redd for alt som kan forsvinne. Frykten for kjærligheten som kan ende og naturen som går i oppløsning. 

Det er fine bilder i diktene, gode stemninger - men for meg personlig ble det litt for snilt, litt for søtt. Noe naivt. Samtidig er det kanskje lun kjærlighet og hverdagsliv vi trenger nå. Mer følelser og mindre fæle fakta.

Anita har også skrevet om boken.

Tiden 2020/ 64 sider/ Lest på Allbok

Ta vare på hverandre!

Marianne Augusta

15 kommentarer:

 1. Så gøy at du også skrev om denne. Artig å lese hva andre synes om samme boka. Som klimabok/innlegg er den for snill, det er jeg enig i- men som kjærlighetserklæring funker den. En del fine setninger også sånn.
  Takk for fint bidrag.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er alltid interessant å se hva andre mener om bøker jeg har lest. Enig i at det var noen fine setninger, men følte at de druknet litt i gjentakelser og ting jeg har lest før. Men bra ide. Fikk lyst til å lese hennes Klør.
   Jeg liker Diktlesesirkelen din :)

   Slett
  2. Ok, fint du sier det du gjør. For å være helt ærlig trodde jeg det bare var meg som er litt uengasjert og frakobla for tiden, pga alt det andre- fordi den ikke traff meg helt. Derfor følte jeg det ble litt ugreit å vurdere det slik at det kan tolkes negativt på innlegget mitt. Synes hun skriver fint, men det var mest det. Har også tatt frem Klør som mulig bok til Hylleboklesesirkelen jeg skulle lest i mars. Jeg har ikke så _veldig_ lyst til å lese den, men skal gi den en sjanse. Flere som har lest den har jo likt den godt. Men det skal litt til for at de unge forfatterne treffer meg så godt. Har vel noe med ståsted i livet, livserfaring og mye leseerfaring å gjøre, antar jeg.

   Så hyggelig at du liker diktsirkelen:)

   Slett
  3. Lesing er jo personlig. Og fordi jeg er meg er det nok ting som ikke resonerer hos meg, men som kan gi andre lesere gode leseopplevelser. Og som du skriver, det kan også ha noe med alder å gjøre. Vi har lest mye før. Vi har levd. Og noen av setningene/ideene ble her veldig "unge" for meg.
   All litteratur er ikke for alle.
   Samtidig er det bra å framsnakke de unge forfatterne !!! :) Vise dem fram

   Hadde det ikke vært for Diktsirkelen hadde jeg ikke lest denne boka :) Angrer ikke. Ble inspirert til å se film om isbjørner :)

   Slett
  4. Jeg er enig i at det er viktig å fremsnakke unge forfattere og gi dem plass. Det er det jeg gjør når jeg leser og blogger om dem. Men egentlig er det ikke min rolle/oppgave som hobbyblogger å gjøre det. Det tar jo tross alt tid fra andre ting jeg har på ønskeleselista. Men sånn har det vært noen år å være bokblogger, selv om det har vært frivillig- må presisere det- selv om jeg har en målsetting om andre prioriteringer enn å lese norsk nytt. Det er jo et hav av klassikere jeg enda ikke har rukket å lese før jeg dør.
   Denne diktboka kom jo rekende på ei fjøl akkurat når det passet å lese en kort diktsamling, så sånn er det.:)

   Isbjørner er ikke det dummeste. Man kan alltid finne en eller annen inspirasjon i en hvilken som helst bok, det er jo gøy:) Nå kom jeg på en ny islandsk krimserie på Netflix som jeg tenkte jeg skal se. Den var anmeldt i går, noe med Valhalla og flotte bilder fra lava-landet. Ikke så mye som frister på seriefronten heller, men akkurat den fikk jeg lyst til å se, samt sesong 2 av Mi briljante venninne.

   Slett
  5. Ha ha til "Denne diktboka kom jo rekende på ei fjøl akkurat når det passet å lese en kort diktsamling, så sånn er det.:)" - og fjøla var Allbok og fristende korte 64 sider :)

   Som hobbyblogger har vi vel ikke noe ansvar, men hyggelig om vi kan inspirere og informere som bieffekt av vår lesing. Og så om 10 år når Frisch utgir noe skikkelig godt kan vi si: "vi leste de første bøkene hennes" ... :)
   Min blogging er egoistisk - mest fordi jeg liker å snakke om bøker og lesing. Sånn er det :)

   Startet på den Valhalla serien. Husker ikke hvorfor jeg ikke fortsatt på episode 2. Det er alltid noe som avleder en Aspergerhjerne :)
   Kos deg med serier videre inn i kvelden, Anita

   Slett
  6. Mye som avleder i disse dager også min hjerne.

   Faler fort ut av serier, jeg. Har ikke sett Outlander på snart tre uker, sesong fem på Viaplay, som jeg abbonnerer på bare pga Outlander. Mista brått interessen.. Ja, det er rare tider.

   Alt snakket om Frisch nå gjorde at jeg tok frem Klør igjen, googlet noen omtaler, og lurer på om jeg skal lese den nå, i kveld, den er bare på 140 sider og noen betegner den som psykologisk thriller. Da så..

   Takk takk. Må blogge litt nå, ikke serie i kveld. Men i helga kanskje.:) Du og.:)

   Slett
 2. Interessant tema. Har ikke lest hele samlingen, men syns det lille utdraget du har med er fint. Det er nok flere som sliter med å engasjere seg om både det ene og det andre i disse dager. Må ta meg i nakken en gang i blant for å skjerpe meg. Har jo ingenting å klage over, reint personlig, men savner barn og barnebarn veldig da!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror vi kan bli mettet på inntrykk og det blir vanskelig å skille på hva som er viktig og ikke - og da er det lett å bli tiltaksløs i forhold til de store spørsmålene. Vi er jo engasjert i familie og venner og noene ganger er det nok.
   Det er naturlig at du savner barn og barnebarn. Håper det ikke blir lenge til vi kan klemme alle vi vil igjen :)

   Slett
 3. Veldig flott dikt!Grønland er et spennende land.
  Elsker bøkene til Kim Leine, der han skriver om Grønland. Han skriver også om mye fæl fakta derfra, men på en annen måte en i dikt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du vært på Grønland?
   Kim Leine, ja. Jeg har tenkt på han i det siste som en forfatter jeg vil lese. Hvilken bok ville du startet med?

   Slett
  2. Om du ikke vet hvem han er: Kalak er boka han forteller om seg selv, det kan være greit å vite bakgrunnen hans. Den er ikke en helt A4 historie.
   Ellers liker de to historiske fra Grønnland. Profetene i Evighetsfjorden og Rød mann/sort mann. Det kommer vist nok en fortsettelse snart?

   Slett
  3. Takk! Jeg har lest en del om Leine, men aldri fått somlet meg til å lese bøker av han.

   Slett
 4. Veldig kjekt å høre dine tanker om boken, jeg har den på lur, og siden jeg har lest og likt Klør kan jeg jo lese denne som bidrag til diktlesesirkelen i mai :)
  Jeg har lest de to historiske romanene om Ingun nevner, anbefales!

  SvarSlett
 5. Nysgjerrig på din leseopplevelse av boken
  Kankje blir det Leine som gir leselyst igjen. Kommentarfelt gir inspirasjon :)

  SvarSlett