søndag 29. mars 2020

Smakebit på en søndag: In the Dream House av Carmen Maria Machado

am house - Carmen maria machado
Jeg har sjelden lest så lite som nå. For meg er det ideelle livet timer alene hjemme. Nå- når islolasjonen ikke er selvvalgt - er jeg rastløs. I hjernen min bor det en trassig tenåring.

Jeg har startet på In the Dream House av Carmen Maria Marchado og den er fin. Det er ikke bokens feil at jeg ikke har lest mer. Gleder meg til leseroen kommer tilbake. Hennes forrige bok Her Body and Other Parties var en av fjorårets høydepunkt for meg.

Utdraget er fra årets In the Dream House. En memoar om vold i et lesbisk forhold.
 "Reader, do you remember that ridiculous movie Volcano, the one with Tommy Lee Jones? Do you remember how they stopped eruption in the middle of downtown Los Angeles? They diverted it with cement roadblocks and pointed fire hoses at it, and rerouted the lava to the ocean, and everything was fine? Sweet reader, that is not how lava works. Anyone can tell you that. Here is the truth: I keep waiting for my anger to go dormant, but it won’t. I keep waiting for someone to reroute my anger into the ocean, but no one can. My heart is closer to Dante’s Peak of Dante’s Peak. My anger dissolves grandmas in acid lakes and razes quaint Pacific Northwest towns with ash and asphyxiates jet engines with its grit. Lava keeps leaking down my slopes. You should have listened to the scientist. You should have evacuated earlier."

Flere søndagssmakebiter kan du lese hos Flukten fra virkeligheten.

Ta vare på hverandre

Marianne Augusta

26 kommentarer:

 1. Dette er ukjent litteratur for meg, kanskje på grunn av at det ikke er oversatt? Jeg leser stort sett bare engelske bøker når jeg er på ferie, ellers har jeg mer enn nok norsk å velge i. Akkurat nå leser jeg en blanding av dikt, krim og skjønnlitteratur. Og ser på serier på PCèn. Må veksle litt, så dagene blir aldri kjedelige.

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken Her body and other parties kom på norsk i fjor. Verdt å lese. Noveller.
   Det er bra du har nok å lese og leselyst :)
   Nyt søndagen, Åslaug!

   Slett
 2. Denne blei jeg skikkelig nysgjerrig på, takk for smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er halvveis og den er fantastisk! Du vet når du blir underholdt og lærer noe samtidig - og det er spennende! Full klaff :)
   Anbefaler også hennes første: Her body and other parties

   Slett
 3. Å sitte hjemme er ikke gøy. Har lang erfaring med det. Trenger ikke selskap eller noe, for har ikke noe i mot å være alene, men det er å fylle lange dager som kan være utfordrende av og til. Håper du finner leseroen, og takk for smakebit. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Til vanlig kjeder jeg meg aldri, men nå er jeg rastløs og vil bare ut og "leve livet". Jaja. Det roer seg nok. Virker som du er flink til å fylle dagene, Ina :)

   Slett
 4. Denne forfatteren kjenner jeg ikke til, men fant ut at hun har en bok på Norsk: Ekte kvinner har kropp, den høres jo spennende ut. Jeg er så dårlig på å lese engelsk.
  Boka "fortell om deg selv" var en bok jeg fikk til sendt fra forfatteren(lurer på om hun er en tidligere elev?). Det var hennes debutbok, men ikke helt bearbeidet synes jeg. En bok som jeg vil regne som en ungdomsbok, hvor den hadde blitt mottatt bedre enn av meg. Tittelen synes jeg ikke passet til boka, heller. Jeg sleit litt med boka til tider.

  Jeg har fått roen helt over meg i mars, har vært en skikkelig jobbmnd. på verkstedet. Ingen som ringer på og mye fred og ro. Herlig! Så påsken blir nok like rolig og bra, hjemme og på hytta om solen skinner som ligger 15 min. unna med bil.
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ekte kvinner har en kropp er så bra. Noveller om å være kvinne og å ha en kropp. Les den! :)
   Glad for at du har funnet roen og kan lage flere fine smykker :) - og hytte så nærme er deilig. Det er lov å ha det godt :)

   Slett
 5. Tack för smakbiten - kände inte till författaren alls. Det var en spännande smakbit, kanske beroende på att jag minns filmen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en deilig dårlig film :)
   Boken er bra så langt.

   Slett
 6. Inte läst Carmen Maria Marchado alls, men om hon var fjolårets höjdpunkt blir jag nyfiken. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp! Hennes Her body and other parties var på min topp 5 liste for i fjor. Les den! :)

   Slett
 7. det verkar vara en intressant författare. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt en interessant forfatter som jeg er glad for at jeg oppdaget

   Slett
 8. Filmen Volcano minns jag. Dålig rent logiskt, men ack så underhållande 😁

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen ganger er de dårlige filmene mest underholdende. Kanskje nettopp fordi de ikke er logiske ... :)

   Slett
 9. Den smakebiten var aldeles fantatisk! Elsker skrivestilen, og ja, jeg husker den filmen, da var jeg i en av mine beste aldre(syns stadig jeg er i min beste alder haha). Jeg noterer ned tittelen, det vil si jeg legger den til på ønskelista på Goodreads :D

  Ønsker deg en fin uke! Håper roen senger seg og rastløsheten forsvinner, men det er kanskje vanskelig for mange av oss å ikke kjenne på den om dagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Machado har en unik skrivestil; intim og med flittig bruk av poppkulturelle elementer. Jeg nyter når jeg leser.
   Fortsatt ingen lesero og rastløsheten stiger. men jeg prøver måter å stagge den på - og en dag vil jeg lykkes :)
   Ønsker deg en fin uke også, Mari

   Slett
 10. (Kjenner meg igjen i indre trassalder)

  Intrigued, tross ukjent forfatter.
  Er i utgangspunkt ikke novellefan, men kanskje er det akkurat rette format i disse tider. Ei novelle i gangen, burde teoretisk være mulig å presse konsentrasjonen dit. Hadde egentlig begynt på Dorthe Nors sine, før jeg ble avsporet. Får finne den fram igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra jeg ikke er alene om å være i trassalderen. Samboeren min vil vel påstå at de siste ukene har jeg vært mer i treårs alder trass. Han om det :)

   Machado kommer til å bli stor. Stol på meg! :)

   Slett
 11. Det er irriterende når leselysten forsvinner. Jeg hadde en krimbok jeg holdt på med akkurat nå og følte jeg hadde mindre og mindre lyst til å lese den.Så nå har jeg skiftet til Song for Eirabu. Den får meg til å lese hele tiden :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mer enn irriterende. Som en del av personligheten min forsvinner (for å være litt dramatisk :)
   Så Song for Eirabu er tingen?

   Slett
 12. Ukjent bok og forfatter, kjenner at det er lenge (alt for lenge) mellom hver gang jeg leser engelsk, takk for spark bak :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror du vil like bøkene til Machado. Hennes føste har kommet på norsk. Les! :)

   Slett