søndag 9. februar 2020

Enkepalasset av Anne Nyheim

Enkepalasset av Anne Nyheim
Jeg har kost meg med lesingen av Enkepalasset. To timer i godstolen med te og Kjæresten som spilte gitar i naborommet. Noen ganger er det godt å lese noe lett om det som er tungt.

Vera takler ikke å ha blitt forlatt av ektemannen og tenker at å flytte fra villaen med alle minnene kan bli en ny start. Og nytt blir det! 
I bygården hun flytter til, bor det flere underlige mennesker. Fru Andersen, Leopold, Elise og Bokhandleren har alle sine utfordringer. Noen er så rare at samfunnet helst vil overse dem. De er engstelige og ensomme. Lengselen etter vennskap og kjærlighet stresser mange. Så mange valg som blir feil og ord som aldri kommer. De som bor i Enkepalasset finner det ekstra vanskelig å vite hva man skal si og når.

Bånd knyttes og Vera finner nye måter å fylle tiden og tomrommet. Mye kan endre seg på ett år.

"Puben er nesten full, konserten er allerede i gang. Hun finner et ledig bord med tre stoler. Så bra, kanskje hun blir kjent med noen.
 - Unnskyld er disse ledige? To blide damer peker på stolene.
 - Ja, værsågod, sier Vera og gjør tegn til at det er bare å sette seg.
Dette går jo kjempefint!
 - Tusen takk, sier de. Og tar med seg stolene til et annet bord, der det sitter mange fra før."

Språket er muntlig og ujålete med humoristiske beskrivelser. Det er ting å utsette med boken, men Enkepalasset ga meg akkurat det jeg forventet denne søndags formiddagen. Noen ganger er det bra nok.

Gloria 2020/ 330 sider/ fra forlaget 

Marianne Augusta

14 kommentarer:

 1. Denne høres skjønn ut, av og til er det enkle ofte det beste :) God søndag Marianne Augusta!

  SvarSlett
 2. Noen ganger er det godt at ikke hjertet og hjernen er vridd etter endt lesing, å bare ha en fin rolig lesestund.
  God søndag videre til deg også, Tine

  SvarSlett
 3. Bare innom for å ønske deg en fin søndag!Dette var en uvant sjanger fra denne kanten,men som du sier selv,av og til er det akkurat det som skal til-lettlest lektyre.
  Det leses her også,en norsk bok om hekser som oppvarming til en engelsk bok om samme tema som har handling fra en faktisk hendelse fra Vardø på 1600-tallet.
  Leser også den nyeste novellesamlingen til Lucia Berlin,har du lest noe av henne? På en måte får jeg litt Vivian Gornick vibber av henne uten at jeg kan forklare hvorfor.
  Fortsatt fin søndag,Marianne Augusta 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så koselig at du titter innom i blandt :) Ønsker deg en fin søndsg videre, Beathe!
   Hekser er spenennde. Hva er tittelen på den engelske om Vardø?
   Jeg har lest historier av Berlin og jeg forstår Gornick vibbene. Begge tøffe damer som tør å være sårbare og skrive annerledes enn det kvinner gjorde. Glad du liker dem.

   Slett
  2. Ja,du har rett,de er litt samme typer de to damene og jeg hadde Gornick friskt i minne. Angående den engelske boken så heter den The Mercies og er skrevet av Kiran Millwood Hargrave.

   Slett
  3. The Mercies virker spennende (leste litt om den på Good Reads) og jeg håper lysten din til å skrive om bøkene du leser kommer tilbake :)

   Slett
  4. Jeg savner å skrive om bøkene så vurderer å finne meg et system i Excel eller noe hvor jeg kan notere litt,bloggen savner jeg ikke i det hele tatt ennå, tvert imot Men belag deg på besøk innimellom-det skal jeg ikke slutte med 🙂
   Ja,sant den virker spennende? Farlig for lommeboken å følge booktubere😏

   Slett
  5. Å være ærlig mot seg selv og hva man har lyst til er jo viktigst (men det er greit å si at jeg savner innleggene dine? :) Jeg har selv sluttet og staret og sluttet og ...
   Excel ark er smart. Jeg skriver i en bok, men lettere å redigere i Excel.

   Prøver å ikke kjøpe bøker i 2020. Burde ikke lese alle de inspirerende bloggene. Men har du ikke lagd teite regler for deg selv er det vel greit å kjøpe en bok innimellom. Morsomt at en engelsk kvinne skriver om Vardø og hekser. Håper det er en bok du kan fryde deg over.

   Slett
  6. Ja,bevares-det er lov å si. I fjor lot jeg meg smigre av å være savnet og begynte igjen før jeg egentlig ville og akkuat det vil jeg unngå denne gangen. Må bare ta tiden til hjelp.
   Jeg har begynt å føre inn bøker i Excel etter et system jeg fikk fra Marianne for et par år siden, samt at jeg noterer når jeg leser slik jeg alltid har gjort. Men ville hatt et sted hvor jeg skriver stikkord om boken,får legge hodet i blaut 😊

   Ja,litt interessant at en engelsk forfatter har valgt denne historien som utgangspunkt for boken sin.

   Her er det ikke noen kjøpestopp på bøker, det klarer jeg ikke å overholde likevel 😂 men jeg begrenser meg noe siden jeg har mange bøker på vent, like a lot!

   Slett
  7. Beathe! Jeg blir alltid glad når jeg ser navnet ditt i kommentarfeltet! Bruk tiden. det viktigste er vel at du har leselyst

   Tror vi alle sliter med mange bøker i kø, men heldigvis et luksusproblem :)

   Slett
 4. Høres ut som en koselig fin bok dette.:) Sånt som man trenger innimellom. Takk for tips og fin søndag til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. En koselig fin bok er en bra beskrivelse, Anita :) - og noen ganger er det greit og godt.
   Fin søndag til deg også

   Slett
 5. Jeg så på denne men tenkte det ikke helt var min stil, men der tror jeg jeg tok feil, gitt :-D Dette er tydeligvis en bok jeg må lese. Jeg må være forsiktig med å gå inn på bloggen din for tbr-listen min vokser hver gang! Akkurat nå leser jeg Fabrikken bare på grunn av deg :-)
  HA en riktig fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Trodde heller ikke denne boken var for meg. Bortsett fra at jeg selv er en middelsaldrende rar dame (som Vera) ... Enkepalasset er ikke stor litteratur, men for meg var den koselig.
   Spent på din leseopplevelse av Fabrikken

   Slett