onsdag 19. februar 2020

Blindtunnel av Tove Alsterdal (svensk saktekrim)

Tove Alsterdal - Blindtunnel
Jeg lot meg friste av begeistrede omtaler og gledet meg til å lese Blindtunnel av Tove Alsterdal. Men etter 50 sider var jeg nær ved å avbryte, etter 100 sider leste jeg på trass. Først på side 105 begynner handlingen. Å skrive at jeg kjedet meg vil være en underdrivelse. Jeg leste videre for noe spennende ville jo komme til å hende ...

Daniel og Sonja flytter fra Sverige til en vingård/ oppussingsobjekt i Tsjekkia. Til området Sudetenland som har en tung og trist historie. En av de første dagene i det nye huset finner de liket av en ung gutt i kjelleren. Kroppen har ligget innestengt og mumifisert siden 40- tallet.

Sonja forsøker å finne ut hvem den døde gutten var. Landsbyens beboere er knappe og kryptiske i sine svar. Hennes plan om å bli kjent med folk og samtidig leke detektiv går trått. Også for leseren.
Hun blir kjent med Anna som er der på ferie og virker vennlig. Og hun gir den pensjonerte Jan en gartnerjobb. Begge deler får konsekvenser. Snart vikler Sonja seg inn i familiehemmeligheter i fortid og nåtid. 

Det er interessant med en krimbok uten forsoffen privatdetektiv eller konflikter på politikammeret. Ideen om en motvekt til all krimmen med makabre mord og psykopater er flott. Blindtunnel har mer fokus på de mellommenneskelige relasjonene og de indre dramaene som oppstår enn den krimtekniske etterforskningen.

Det merkes at Tove Alsterdal opprinnelig er journalist og hun er god på research. Utrenskningen av sudetertyskerne er et viktig tema. De geografiske og historiske detaljene er mesterlig skrevet. Kanskje er det noe av det som for meg gjorde boken treig. Det er for mye fakta og historie til å være en spenningsroman. For mange samtaler.

Dett gikk det på bekostning av spenning og ytre dramatikk. Blindtunnel er en god roman, men den er ikke en spenningsroman. Kagge markedsfører boken som en thriller. En roman blir ikke en spenningsroman av at det skjer et drap.

Karakterene var flate og jeg brydde meg ikke om hva som skjedde videre med dem. Jeg savnet handling som kunne drive historien framover, gi historien snev av action. Boken ble lest ferdig fordi jeg forventet en spennende slutt. Og jeg kan avsløre at for meg skjedde det ikke. Det et mysterium at noen kan synes denne boken var spennende.

Alsterdal nevner Bohumil Hrabal. Han er en unik forfatter som det er for lenge siden jeg har lest. Godt å bli påminnet. Romanen En liten jernbanestasjon i krig er nydelig.

Både Tine og Anita likte Blindtunnel mye bedre enn meg.

Kagge 2020/ (på svensk i 2019)/ 323 sider/ lånt på biblioteket

Marianne Augusta

6 kommentarer:

 1. Oj, det var da synd at den ikke falt i smak. Jeg er enig i at den var langsom, det skrev jeg også, men likevel likte jeg den godt.
  Men takk for link.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Glad for at du likte boka. For meg var Blindtunnel en god roman, men kjedelig som spenningsroman. Jeg er nok litt for pirkete

   Slett
 2. Se der ja, nå ble jeg overrasket :) Artig når vi ikke er enige. Takk for lenke, jeg syntes handlingen oste av noe mørkt, som holdt på interessen min gjennom hele boken. Ha en super torsdag Marianne Augusta!

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha. Jeg ble overrasket selv.
   Glad for at du likte boka. Alsterdal skriver godt så jeg vil prøve en til av bøkene hennes- Hvilken likte du best av de du har lest?
   Ha en super torsdag du også, Tine

   Slett
 3. Har kun lest ei Alsterdal før (svensk lydbok)(midt på treet) og hadde egentlig tenkt og sakte ta for meg det som ligger på storytel. Tror kanskje jeg hopper over denne, er lei av såkalte thrillere, som bare er kjedelige.

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken er flott som roman og fortjener lesere. Men å markedsføre den som thriller er merkelig. Det er nok av spenningsbøker vi kan lese isteden :)

   Slett