lørdag 15. februar 2020

Andre guder av Jørgen Brekke (Bud 1)

Andre guder - Jørgen Brekke
10 forfattere skal skrive hver sin bok basert på ett av de 10 bud. Jørgen Brekke er først ut med budet Du skal ikke ha andre guder enn meg. Han løser oppgaven lekent og godt.

Jeg liker når det er spenning med en gang jeg starter på en bok, at nysgjerrigheten blir vekket. Og jeg må lese videre.
Vi får umiddelbart vite at Isaksen er død og at Jonny er sannsynlig mistenkt. Og så går vi bakover i tid. Hendelser fra før vris og vrenges. Jonny og Linda har hver sine kapitler hvor de skriver sine versjoner av historien. Noe som understreker at vi alle kan oppleve de samme hendelsene ulikt.

Jonny og Linda innleder et forhold som blir komplisert til av Lindas relasjon til Isaksen. Jonny er tidligere rusmisbruker og ensom. Linda er en han var forelsket i på ungdomsskolen. Handlingen er lagt til Kristiansand. Der Isaksen er en karismatisk leder for Guds Bud. Det er sjalusi, hevn, gullkalver og tungetale. Kan man egentlig stole på noen? Og hvem er den unge kvinnen som blir banket av kjæresten?

Boken er kort med sine 146 sider, nærmest som en novelle og språket er lettlest og frydefullt. Oppbyggingen av historien gjør det intens og interessant. Karakterene er til tider nær grensen før karikaturer. Slutten er som forventet, men denne boken leser en ikke for løsningen. Dette er ikke stor litteratur, men god underholdning.

Pluss til Brekke for å nevne Borges (min forfatterfavoritt) og Library of Babel.

De neste forfatterne i serien er Knut Nærum, Arne Svingen og Levi Henriksen. Håper det blir noen kvinnelige forfattere også.
Jeg er spent. Som ateist er jeg nysgjerrig på om noen kommer til å skrive utenfor Kristendommen. De 10 levereglene er jo allmenngyldige.

Bokens format er flott. Hardback i pocketstørrelse.  

(Kjæresten leste boka først og for han hadde Jonny stemmen til Geir fra To trøtte typer. Det ble sittende fast til da jeg leste boken. Så Linda fikk stemmen til Janne Formoe og Isaksen høres ut som Bjørn Eidsvåg)

Anita og Bjørnebok likte begge Andre guder godt. 

Vigmostad&Bjørke 2020/ 146 sider/ fra forlaget

Marianne Augusta

18 kommentarer:

 1. Flott omtale, og de assosiasjonene til stemmer var sentrumsblinker!
  Takk for link!

  SvarSlett
 2. Takk! Noen ganger er det moro å lage en indre lydbok når jeg leser :)
  For å sitere Anita: vi er himmelsk enige om at det er en god bok.

  SvarSlett
 3. Humm.. rett å leselista mi, og så skal jeg følge med på dette prosjektet når jeg kommer tilbake. Haha til stemmer i hodet ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan da ikke være bare meg som gjør det når jeg leser? :)
   Tror det kan ble et morsomt og variert prosjekt. Hvor lenge blir du i Whistler (jeg digger det navnet)?

   Slett
 4. Spennende prosjekt som jeg ser frem til å følge med på. Boken er på vei i posten så håpet er å få lest den i neste uke. Krysser fingrene for at de velger ut noen kvinnelige forfattere til prosjektet også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Boka er kjapt lest. Ikke mye mer enn en time. Som en episode av en tv serie :)
   Jeg er også spent på dette prosjektet.
   Håper du har en superduper helg, Beathe

   Slett
 5. For en spennende serie, denne fikk jeg lyst til å lese :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjør det! Andre guder er enkel og god underholdning :)

   Slett
 6. Ja, vi er helt enige over himmel og jord og under. Takk for link.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. HaHa! Jeg har sitert deg flere steder med å være himmelsk enig. Enda bedre om vi er under jordisk enig også :)
   Super spent på bok 2 - Du skal ikke misbruke Guds navn.

   Slett
  2. Hehe... artig.:) I alle fall underjordisk enige;)
   Du skal ikke misbruke Guds navn- det passer vel med en manipulerende karismatisk sektleder der og kanskje? Levi Henriksen kan sikkert spa opp noe fra Pinsemenigheta, tror du ikke?
   (har selv deltatt i mange teltmøter og sal-møter med min bestemor i halden da jeg var lita/ung og ble helt satt ut av tungetale og folk som ble freslt og sugd mot scenen- snedige greier)

   Slett
  3. Massesuggesjon er skremmende. Men samtidig skaper det kanskje en fellesskapsfølelse. Det må jo gitt din bestemor noe som gjorde at hun mente det var verdt å ta med deg selv om du ble satt ut av det. Det er en ting jeg aldri har opplevd, men det er fascinerende hvordan noen blir nærmest hypnotisert av en karismatisk leder.

   Det blir spennende hvem som skal skrive om bud 2. Var det ikke noen av bøkene som ikke skulle være krim også?

   Slett
  4. Skrev en kommentar på mobilen som feilte, like greit, nå kommer en redigert versjon;)
   Bestemor var jo vokst opp med den religion, siden oldemor også var pinsevenn. Men det stoppet der, for ingen av hennes seks barn har blitt noe særlig religiøse.
   Massesuggesjon er skremmende- man kan jo bare tenke på hva Hitlers karisma i arbeidsledige tider i Tyskland førte til.. Og i mindre skala; mobbing i grupper.
   Reklame. Politisk Propaganda.
   Lærte en del om den kraften i suggesjon da jeg tok Hypnoterapiutdannelse. Interessant, men skremmende, som du sier når det gjelder masser. Da så vi en del videoer av karismatisk predikanter og religiøse helbredere fra USA, nifst..

   De andre bøkene trenger ikke være krim. Forfatterne velge selv..

   Slett
  5. Hypnoterapi ... spennende. Er det noe du bruker i jobbsammenheng? Privat?
   Enig med deg i at det er nifst med den makten noen mennesker får over andre. Og hvor lett det er å gjøre ugjerninger i en gruppe som er ledet av de karismatiske lederne/helbrederne

   Slett
  6. Ja, det er spennende. Ikke noe jeg bruker i jobbsammenheng. Startet firma for noen år siden og hadde det som tilbud men det var tungt å bygge opp i tillegg til full jobb, så jeg la det til side. Bruker selvhypnose noen ganger, da. Hos tannlegen feks, kan det være nyttig.

   Slett
  7. Du har gjort og prøvd mye. Spennende

   Slett
 7. Tør ikke å lese så mye om den på forhånd siden jeg har den i ventebunken. =)
  Ha en fin, fin søndagskveld videre.

  SvarSlett
 8. Ingenting er avslørt i kommentarfeltet, Ina :) Kos deg med boken
  Fin søndag videre til deg også

  SvarSlett