onsdag 16. oktober 2019

Blodhest av Gerdur Kristny

Blodhest av Gerdur Kristny Beathe skrev så vakkert om Blodhest at jeg ikke hadde mulighet til annet enn å lese den selv. Og det var et bra valg.

Kristny har skrevet en egen versjon av det norrøne gudediktet Skirnes ferd (fra den eldre Edda). Blodhest blir fortalt fra kvinnen Gerd sitt ståsted. Gerds historie blir fortalt i retrospekt.
Fra Odins trone ser guden Frøy hele verden. og den som skinner klarest er Jotunkvinnen Gerd. Frøy sender sin tjener Skirne for å hente henne. Hun lar seg ikke friste. Da truslene blir for store lar hun seg overtale. Frøy er ingen snill husbond, men Gerd lar seg ikke kue. Resten må du lese deg til selv.

Blodhest er et fascinerende og imponerende verk. Boken er overbevisende og den har en sterk gjennomgående nerve. Den er skrevet i norrøn form og språket er økonomisk og presist. Ingen ord er overflødige. At noen kan formidle så mye med så få ord er kunst.
Og det er tidsriktig. Det er stadig nye saker i media om overgrep og tvang av menn med makt.

Jeg leste boken 2 ganger. Det er få ord på hver side så lesingen er fort gjort. Å fordøye den har tatt mer tid. Jeg angrer ikke på at jeg lot meg begeistre av Beathes omtale. Har nå bestilt Hestvik av samme forfatter.

Informativt etterord og strålende oversettelse av Knut Ødegård.
Tips 1: Les etterordet først. Tips 2: Les ordene høyt for deg selv.

Beathe har utdrag fra boken.

2010 på norsk 2014/ 126s/ lånt på biblioteket

Marianne Augusta

9 kommentarer:

 1. Fin og kortfattet omtale. (Det er en kunst å skrive kort og meningsfullt)
  Ble fortsatt fristet til å lese boka.:)

  SvarSlett
 2. Jeg blir fryktelig nysgjerrig når dere er så enig om at dette er gode greier :)

  SvarSlett
 3. "Puster lettet ut..." Er veldig glad for at du har lest og ikke minst likt! Håper du liker Hestvik og jeg kommer til å vente i spenning til du har lest den. Du er flink til å skrive korte og gode omtaler som jeg likevel får noe ut av, der har jeg mye å lære.

  Prøvde å legge deg til men jeg får opp en feilmelding inne hos meg, noe med at nettadressen ikke samsvarer, har det samme problemet med en annen blogspotblogg. Men jeg kan høre med en av sønnene mine i morgen og det ligger hos deg eller meg.

  Tusen takk for link :-)

  SvarSlett
 4. Små dikt basert på norrøn historie .. jeg ville nok aldri lest Blodhest om det ikke var for din omtale. Takk! Lover å si ifra med engnag jeg har lest Hestvik!
  Det er ikke så nøye med den bloggrollen, men hyggelig at du prøver :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fant ut av det med bloggrullen! :-) Du ligger der men på siden min vises 50 navn mens jeg følger 63 blogger,det betyr at bloggen din var en av de første jeg la til og derfor vises den ikke. Men den ligger inne i bloggrullen min på "skrivebordet" slik at jeg ser når du legger ut nye innlegg.

   Kjekt at jeg kunne inspirere, må bare prøve meg på kortere omtaler :-)

   Slett
  2. Omtalene diner er fine som de er :)
   Takk!

   Slett