lørdag 21. september 2019

There There av Tommy Orange

Tommy Orange There There
Denne historien sluttet akkurat når den skulle, men uker etter endt lesing ønsker jeg mer. Hva skjedde videre? Personene er så levende for meg at det er vanskelig å slippe taket. Jeg ble glad i Opal Viola Victoria Bear Shield, Jacqui Red Feather, Tony Loneman og de 9 andre unike personlighetene i romanen There, There av Tommy Orange.

There, There er om moderne native amerikanere. Et tema jeg kan lite om. Å lese boka gjorde meg litt klokere og nysgjerrig på å finne ut mer. Boken viser leseren at native amerikanere ikke er en homogen gruppe og forfatteren holder seg unna stereotyper og klisjeer.

Vi følger livet og historiene til 12 personer. Alle har en tilknytning til Oakland i California, og til hverandre. De har ulike opplevelser og problemer. De er hverdagsmennesker. Ekte mennesker.
Orange skriver om tunge temaer som alkoholisme, FAS og vold. Om splittede familier og utfordringer med identitet og tilknytning. Om smerte og skam. Men også om kjærlighet og håp. Hjertet mitt knuste flere ganger under lesingen, men det er også mye humor, varme og styrke i teksten. 

Språket er poetisk, men ujålete. Boken har korte kapitler og en intensitet som gjør boken rask å lese. There There er nødvendig og sterk lesing. Jeg anbefaler boken til alle. Les den!

 "Our heads are on flags, jersey, and coins. Our heads were on the penny first, of course, the Indian cent, and then on the buffalo nickel, both before we could even vote as a people — which, like the truth of what happened in history all over the world, and like all that spilled blood from slaughter, is now out of circulation."

"We know the sound of the freeway better than we do rivers, the howl of distant trains better than wolf howls, we know the smell of gas and freshly wet concrete and burned rubber better than we do the smell of cedar or sage or even fry bread."

Knopf 2018/ 290 sider/ debutroman/ kjøpt hos bokklubben.no

Marianne Augusta

10 kommentarer:

 1. Denne virker interessant. Du skriver fint om boka. Kommer den på norsk, mon tro?

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper boken kommer på norsk så enda flere kan lese den. Og så håper jeg boken blir film :)

   Slett
 2. Åh,denne har jeg hørt en del om på YT og har tenkt å skaffe meg den lenge, så det må bli neste gang jeg er inne på Bookdepository ;-) Helt enig med Anita, du skriver fint om boken! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Beathe! Hvordan fungerer Book D? Som Amazone? Billig? Bra?

   Slett
  2. Lenge siden jeg har handlet på Amazone så husker ikke hvordan prisene er der. BD er billig og har god service 👍

   Slett
  3. Takk! Jeg vil helst være en som kjøper bøker i lokal bokhandleren. Men innrømmer at noen ganger er det deilig å slenge inn en ordre på nett.

   Slett
  4. Da er du flink! Akkurat der har jeg mye å gå på, lite flink til å kjøpe der. Blir til at prisen som oftest blir avgjørende for hvor jeg kjøper bøker, men nå er vel engelske titler generelt sett billigere enn norsk også i bokhandelen.

   Slett
  5. Å ønske å være flink og faktisk være flink er ikke det samme, men takk! Det er så mange bøker jeg vil ha :)

   Slett
 3. Kjekt med bøker som sprenger grensene for det tematikken normalt viser oss. Fikk lyst å lese boken jeg også, satser på at et forlag plukker den opp og oversetter til norsk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror nok den kommer på norsk. Den har kommet på svensk med tittelen Pow wow. Mine grenser for hva jeg har tenkt ble helt klart sprengt

   Slett